Owoce morzaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoRyby i owoce morza
Krewetki z grilla z ananasem
Uwielbiam owoce morza. Szczególną miłością darze krewetki, które przygotowuje na przeróżne sposoby. Jednym z moich ulubionych przepisów, którym dzisiaj się z Wami podzielę są krewetki z grilla z rozmarynem i chili. Do tego pyszny, słodki ananas i danie wskakuje na wyższy poziom smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu! Zapraszam poniżej krewetki z grilla z ananasem.
Krewetki z grilla z ananasem
Składniki:
- 300 g krewetek np. surowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 papryczka chili
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- czarny pieprz
- pół świeżego ananasa
Przygotowanie:
Krok 1:
Krewetki obierz z pancerzy. Dodaj posiekany czosnek, następnie chili oraz rozmaryn i tymianek. Na koniec dodaj oliwę, sok z cytryny i sól, pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2:
Ananasa obierz ze skórki i podziel na zgrabne „fileciki”.
Krok 3:
Następnie na rozgrzanym grillu elektrycznym opiecz krewetki po 1-2 minuty na stronę. Uważaj nie piecz ich długo, bo będą gumowate.
Krok 4:
Ananasa opiekaj dłużej niż krewetki, po około 4-5 minut na stronę. Podawaj np. z sałatka grecką i lawaszem, świetnie sprawdzi się też czosnkowa grzanka.
Więcej pysznych, propozycji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.