Pierogi i kluski
Pierożki ryżowe gotowane na parze z wołowiną
Składniki
Składniki na ciasto ok 45 pierożków
- 200 g mąki ryżowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 400 ml wody
- 30 ml oleju
Składniki na farsz:
- 300g wołowiny krzyżowej
- 1/2 małej drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
Składniki na sos:
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka posiekanego drobno pora
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso zmiel w malakserze. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj ciasto. W garnku szerokim dnem zagotuj wodę. Wymieszaj ze sobą obie mąki i dodaj do gotującego się wrzątku. Wszystko energicznie mieszaj. Zestaw z ognia. Dodaj olej, wymieszaj i całość przełóż na stolnicę oprószoną mąką ryżową. Powstałe ciasto wyrób dłońmi. Chwilę odczekaj i zrób to delikatnie, bo ciasto jest gorące. Podziel powstałą kulkę na dwie części. Mniejsze kulki łatwiej będzie formować. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie placki, wytnij kwadraty o wielkości ok 7 na 7 cm i w środku każdego ułóż kuleczkę farszu. Rogi pierożka zwiń do środka ( jak na zdjęciu wyżej) i mocno ściśnij. Pierożki parujemy na parze przez 5 minut. Pamiętaj, ułóż je tak aby się nie dotykały inaczej mogę się posklejać. Przed parowaniem powierzchnie posmaruj olejem, aby pierożki nie przywarły. Gdy pierożki się parują przygotuj sos mieszając wszystkie składniki.