Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczny amerykański posiłek. Pieczeń rzymska, klops (meatloaf) to danie na bazie mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Potrawę miesza piecze się w podłużnej formie, podaje z puree z ziemniaków, sosem pomidorwym i ulubionymi dodatkami warzywnymi. W stanach najczęściej jest to zielony groszek lub brokuły.
Pieczeń rzymska (meatloaf)
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa np. wieprzowego, wołowego lub mieszanego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2-3 łyżki łagodnego ketchupu, np. TEGO
- 2 łyżki sosu paprykowego średnio ostrego, ja wybrałem ten od Roleskiego
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 190°C. Mięso mielone (najlepiej wyjąć je z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem) przełóż do dużej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, wodę, ketchup, sos paprykowy, dopraw do smaku solą i słodką papryką w proszku.
Krok 2:
Po drugie podłużną formę do pieczenia (keksówkę) posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Następnie przełóż do formy mięso z przyprawami, wygładź wierzch pieczeni. Piecz 40-45 minut w górnej części piekarnika, w wyżej wymienionej temperaturze.
Pieczeń rzymską, klops (meatloaf) podawaj z puree ziemniaczanym i np. sosem pomidorowym.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<