X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pieczeń rzymska, klops (meatloaf)

Pieczeń rzymska (meatloaf)

Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczny amerykański posiłek. Pieczeń rzymska, klops (meatloaf) to danie na bazie mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Potrawę miesza piecze się w podłużnej formie, podaje z puree z ziemniaków, sosem pomidorwym i ulubionymi dodatkami warzywnymi. W stanach najczęściej jest to zielony groszek lub brokuły.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2-3 łyżki łagodnego ketchupu, np. TEGO
  • 2 łyżki sosu paprykowego średnio ostrego, ja wybrałem ten od Roleskiego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Mięso mielone (najlepiej wyjąć je z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem) przełóż do dużej miski. Dodaj dobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, wodę, ketchup, sos paprykowy, dopraw do smaku solą i słodką papryką w proszku.

Krok 2:

Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Przełóż do formy mięso z przyprawami, wygładź wierzch pieczeni. Piecz 40-45 minut w górnej części piekarnika, w wyżej wymienionej temperaturze. Pieczeń rzymska, klops (meatloaf) podawaj z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Na inne sprytne obiady domowe inspiracje znajdziecie TUTAJ!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również