X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pieczeń rzymska, klops (meatloaf)

Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczny amerykański posiłek. Pieczeń rzymska, klops (meatloaf) to danie na bazie mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Potrawę miesza piecze się w podłużnej formie, podaje z puree z ziemniaków, sosem pomidorwym i ulubionymi dodatkami warzywnymi. W stanach najczęściej jest to zielony groszek lub brokuły.

Pieczeń rzymska (meatloaf)

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa np. wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2-3 łyżki łagodnego ketchupu, np. TEGO
  • 2 łyżki sosu paprykowego średnio ostrego, ja wybrałem ten od Roleskiego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 190°C. Mięso mielone (najlepiej wyjąć je z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem) przełóż do dużej miski. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, wodę, ketchup, sos paprykowy, dopraw do smaku solą i słodką papryką w proszku.

Krok 2:

Po drugie podłużną formę do pieczenia (keksówkę) posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Następnie przełóż do formy mięso z przyprawami, wygładź wierzch pieczeni. Piecz 40-45 minut w górnej części piekarnika, w wyżej wymienionej temperaturze.

Pieczeń rzymską, klops (meatloaf) podawaj z puree ziemniaczanym i np. sosem pomidorowym.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram 

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również