X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krem z dyni z zieloną soczewicą i czipsami z jarmużu

Niedawno byłem na Warmii, skąd przywiozłem moc jesiennych warzyw z uprawy permakulturowej. Z tego bogactwa przepysznych jarzyn postanowiłem przygotować rozgrzewający, delikatnie pikantny krem z dyni. Jako dodatek przygotowałem zieloną soczewicę i czipsy z jarmużu. Wydaje się pracochłonne? Ale bez wątpienia tak nie jest. Poniżej przekonacie się, że przygotowanie tej zupy to betka.

Krem z dyni z chipsem z jarmużu

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek trawy cytrynowej
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 800 g miąższu dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 l wody lub wywaru
  • mała puszka mleczka kokosowego 165 ml
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego
  • sól
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 200 g jarmużu
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Trawę cytrynową obierz z 1-2 zewnętrznych warstw, łodygę rozgnieć lub np. rozbij trzonkiem noża. Czosnek i cebulę obierz z łupin. Czosnek i trawę cytrynową drobno posiekaj, następnie cebulę pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej roślinny, na średnim ogniu zeszklij pokrojone składniki.

Krok 2:

Dodaj obrane i pokrojone warzywa: dynię, ziemniaki i marchew. Wlej wodę lub np. wywar, gotuj 20 minut do miękkości warzyw.

Krok 3:

Kiedy warzywa będą miękkie, wlej mleczko kokosowe. Pamiętaj, że mleczko kokosowe dobrej jakości nie ma sztucznych zagęstników (gumy guar, ksantanowej itp.)

Krok 4:

Przed samym miksowaniem dodałem 1 łyżeczkę sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego , uważajcie na ten sos bo jest naprawdę piekielnie ostry. Na koniec dopraw solą.

Krok 5:

Krok ostatni, ale w zasadzie możecie go wykonać kiedy czekacie aż warzywa zmiękną. Soczewicę przesyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie gotuj w ilości wody 2 razy większej, niż ilość soczewicy, czyli 150 g zielonej soczewicy gotuj w 300 ml wody. Czas gotowania to 20-25 minut.

Liście jarmużu oddziel od twardego nerwu. Podziel na mniejsze kawałki, następnie smaż jak klasyczne ziemniaczane czipsy na gorącym oleju roślinnym. Czas smażenia to jakieś 15-20 sekund (uważaj, liście wrzucone do gorącego oleju lubią strzelać). Na koniec usmażony jarmuż osącz na ręczniku papierowym.

Krem z dyni zblenduj na gładką konsystencję, następnie dopraw solą. Podawaj z zieloną soczewicą i czipsami z jarmużu lub np. grzankami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również