Niedawno byłem na Warmii, skąd przywiozłem moc jesiennych warzyw z uprawy permakulturowej. Z tego bogactwa przepysznych jarzyn postanowiłem przygotować rozgrzewający, delikatnie pikantny krem z dyni. Jako dodatek przygotowałem zieloną soczewicę i czipsy z jarmużu. Wydaje się pracochłonne? Ale bez wątpienia tak nie jest. Poniżej przekonacie się, że przygotowanie tej zupy to betka.
Krem z dyni z chipsem z jarmużu
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek trawy cytrynowej
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 800 g miąższu dyni
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 l wody lub wywaru
- mała puszka mleczka kokosowego 165 ml
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego
- sól
- 150 g zielonej soczewicy
- 200 g jarmużu
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Trawę cytrynową obierz z 1-2 zewnętrznych warstw, łodygę rozgnieć lub np. rozbij trzonkiem noża. Czosnek i cebulę obierz z łupin. Czosnek i trawę cytrynową drobno posiekaj, następnie cebulę pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej roślinny, na średnim ogniu zeszklij pokrojone składniki.
Krok 2:
Dodaj obrane i pokrojone warzywa: dynię, ziemniaki i marchew. Wlej wodę lub np. wywar, gotuj 20 minut do miękkości warzyw.
Krok 3:
Kiedy warzywa będą miękkie, wlej mleczko kokosowe. Pamiętaj, że mleczko kokosowe dobrej jakości nie ma sztucznych zagęstników (gumy guar, ksantanowej itp.)
Krok 4:
Przed samym miksowaniem dodałem 1 łyżeczkę sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego , uważajcie na ten sos bo jest naprawdę piekielnie ostry. Na koniec dopraw solą.
Krok 5:
Krok ostatni, ale w zasadzie możecie go wykonać kiedy czekacie aż warzywa zmiękną. Soczewicę przesyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie gotuj w ilości wody 2 razy większej, niż ilość soczewicy, czyli 150 g zielonej soczewicy gotuj w 300 ml wody. Czas gotowania to 20-25 minut.
Liście jarmużu oddziel od twardego nerwu. Podziel na mniejsze kawałki, następnie smaż jak klasyczne ziemniaczane czipsy na gorącym oleju roślinnym. Czas smażenia to jakieś 15-20 sekund (uważaj, liście wrzucone do gorącego oleju lubią strzelać). Na koniec usmażony jarmuż osącz na ręczniku papierowym.
Krem z dyni zblenduj na gładką konsystencję, następnie dopraw solą. Podawaj z zieloną soczewicą i czipsami z jarmużu lub np. grzankami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!