Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki purée po polsku
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła ew. 125 ml śmietany lub: 2 żółtka i 250 ml wywaru z mięsa i jarzyn (może być z kostki)
- koperek, zielona pietruszka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy, dolewamy śmietanę lub dodajemy masło i ucieramy je drewnianym tłuczkiem. Solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z posiekanym koperkiem, pietruszką, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Można również zamiast śmietany dodać do takich tłuczonych ziemniaków wywar z jarzyn i mięsa oraz 2 żółtka. Podgrzać, ciągle mieszając, tak, żeby żółtka się ścięły.