Przepis
Ryby
Szaszłyki z okonia
Składniki
- 1 kg filetów z okonia lub innej słodkowodnej ryby
- 50 ml wódki
- 5-6 ząbków czosnku
- natka pietruszki, koperek
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem. Mieszamy wódkę z sokiem z cytryny, posiekanymi ząbkami czosnku, mieloną papryką. Zalewamy rybę tą marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po co najmniej 30 minutach osączamy rybę i posypujemy delikatnie mąką. Nabijamy kawałki ryby na szpikulce i smażymy na rozgrzanym oleju lub grillu po około 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypujemy szaszłyki drobno posiekanym koperkiem i pietruszką.