Przepis
Ryby
Sandacz po kapucyńsku
Składniki
- 1 kg filetów z sandacza
- 300 g pieczarek
- 150 g słoniny
- 1 cebula
- szczypta imbiru lub chilli
- 400 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone filety nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i również drobno kroimy. Z cytryny wyciskamy sok. Na maśle najpierw smażymy cebule aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy i posypujemy solą, pieprzem oraz imbirem lub chilli. Na koniec dolewamy śmietanę i sok z cytryny, cały czas mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Filety kroimy w dzwonka i po nacięciu szpikujemy cienkimi paseczkami słoninki, następnie oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy filety w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, zalewamy sosem i wkładamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.