X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos chaud-froid ciemny

Składniki

  • 1 l ciemnego wywaru
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml porto, madery, słodkiego tokaju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wywar gotujemy, tak, żeby pozostała szklanka – 250 ml koncentratu. Wtedy wywar studzimy. W łyżce wywaru moczymy żelatynę, żeby napęczniała. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ponieważ sos będzie ciemny, można zasmażkę zrumienić), dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gotujemy sos 15 minut, ciągle go mieszając, dolewamy wino i rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy. Postępujemy podobnie, jak z sosem chaud-froid na jasnym wywarze.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również