Dania główneDrób
Kurczak z woka w ciemnym sosie sojowym
Kurczak w ciemnym sosie sojowym to jedno z moich ulubionych dań z woka. Kilka prostych ogólnodostępnych warzyw, mięso z piersi kurczaka oraz moc ciemnego sosu sojowego. Tylko tyle i aż tyle wystarczy, aby stworzyć pyszne, ekspresowe danie. Zapewniam cię, że nie musisz być ekspertem w azjatyckiej kuchni. Co więcej, nie musisz nawet posiadać woka, wystarczy większa patelnia z grubym dnem.
KURCZAK W CIEMNYM SOSIE SOJOWYM
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pół cukinii (160 g)
- pół kapusty pekińskiej (400 g)
- 1 cebula (130 g)
- 1 marchew (160 g)
- mięso z piersi kurczaka (300 g)
- makaron np. mie goreng (200 g)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skrobi np. ziemniaczanej + 100 ml wody
- 2 łyżki olej do smażenia
Kurczak w ciemnym sosie sojowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Makaron ugotuj według sposobu przygotowania opisanego na opakowaniu.
Krok 2:
Następnie kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, 2 łyżkach oleju sezamowego, kurkumie i startych na tarce ząbkach czosnku. Wymieszaj i odstaw.
Krok 3:
Marchew i cukinie pokrój w małe kawałki, krój pod ukosem, będą miały fajniejszy kształt. Cebule w piórka, kapustę pekińska w duża kostkę.
Krok 4:
Rozgrzej olej na patelni, ważne aby był naprawdę mocno rozgrzany. Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Dodaj marchew, cukinie i cebule, wymieszaj i smaż kolejne kilka minut. Następnie dodaj kapustę pekińska, wymieszaj. Wlej 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu.
Na koniec dodaj skrobie rozmieszaną z woda. Smaż jeszcze chwilkę.
Podawaj z makaronem i orzeszkami nerkowca.
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.