Przepis
SosySosy ciepłe
Sos Aurore
Składniki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 400 ml wywaru jasnego
- 150 ml śmietany 30%
- 70 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- pół łyżeczki tymianku
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po ok. 20 minutach dodajemy cebulę i czosnek, przecier pomidorowy i tymianek. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy śmietaną, cukrem, solą i pieprzem.