X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos Aurore

Składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 70 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki tymianku
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po ok. 20 minutach dodajemy cebulę i czosnek, przecier pomidorowy i tymianek. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy śmietaną, cukrem, solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również