X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki nadziewane mięsem

Składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 500 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego (może być z kostki)
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • posiekana natka pietruszki
  • 400 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, obieramy ze skórki i wydrążamy, tak żeby zostały ścianki o grubości 8–9 mm. Wołowinę mielimy, mieszamy z usmażoną cebulka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, układamy w brytfannie. Przygotowujemy sos pomidorowy: Mąkę podsmażamy na suchej patelni, rozprowadzamy ją wywarem, przecedzamy, dolewamy śmietanę i gotujemy 5–10 minut, dodajemy masło i sól. Przecier pomidorowy podgrzewamy ciągle mieszając, a gdy wyraźnie zmniejszy swoją objętość, mieszamy go z sosem śmietanowym. Zalewamy ziemniaki sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20–25 minut. Podajemy z sosem i zieleniną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również