Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki nadziewane mięsem
Składniki
- 10 dużych ziemniaków
- 500 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego (może być z kostki)
- 125 ml przecieru pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- 400 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, obieramy ze skórki i wydrążamy, tak żeby zostały ścianki o grubości 8–9 mm. Wołowinę mielimy, mieszamy z usmażoną cebulka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, układamy w brytfannie. Przygotowujemy sos pomidorowy: Mąkę podsmażamy na suchej patelni, rozprowadzamy ją wywarem, przecedzamy, dolewamy śmietanę i gotujemy 5–10 minut, dodajemy masło i sól. Przecier pomidorowy podgrzewamy ciągle mieszając, a gdy wyraźnie zmniejszy swoją objętość, mieszamy go z sosem śmietanowym. Zalewamy ziemniaki sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20–25 minut. Podajemy z sosem i zieleniną.