Przepis
PrzekąskiPrzekąski na ciepło
Grzanki pod beszamelem
Składniki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 400 ml mleka
- 125 ml śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 40 g masła
- 40 g mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki; białka siekamy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane białka i doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W tostownicy przygotowujemy 4 grzanki. Każdą z nich polewamy sosem. Przez sito przecieramy na grzanki żółtka, posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Można też dać na wierzch odrobinę startego drobno oscypka. Podajemy gorące.