Przepis
DróbPrzekąski na ciepło
Wątróbka z rozmarynem
Składniki
- 1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych
- 1/5 kg wędzonego pokrajanego w plastry boczku
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wątróbkę skrapiamy winem, 1 łyżką oleju i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Czosnek kroimy w cienkie słupki, cebulę w cienkie półtalarki. Zawijamy w plasterki boczku (opcjonalnie w wersji "dietetycznej", możemy część wątróbki, zawinąć w cienkie plastry szynki), nadziewając również cząstki czosnku i cebuli.
Układamy na blasze do grillowania (lub pieczenia) posmarowanej pozostałą oliwą. Posypujemy oberwanymi z gałązek, listkami oregano.
Nagrzewamy grilla do bardzo wysokiej temperatury i grillujemy około 20 minut często odwracając boczek z wątróbką, (można piec w piekarniku w temperaturze 200*C).
Smacznego