X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kremowa zupa z dorsza

Składniki

  • 700 g dorsza wypatroszonego wraz z głową
  • 1 biała część pora pokrojonego w plastry
  • pół selera pokrojonego w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w plastry
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1,2 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie
  • pół cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W garnku roztop masło. Dodaj pora, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu aż por lekko się zrumieni ok. 7-8 minut.
Wlej wywar i dodaj liść i ziele. Kiedy się zagotuje zmniejsz ogień do minimum i włóż dorsza pokrojonego w 10 cm dzwonki Gotuj 15-20 minut.
Po tym czasie wyjmij rybę odstaw do ostygnięcia i obierz z mięsa. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką konsystencję.
Dodaj śmietanę oraz sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Postaw z powrotem na palnik i dodaj marchewkę.
Gotuj na małym ogniu do miękkości około 15 minut. Podawaj z kawałkami ryby i posiekanym koperkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również