Przepis
Zupy
Kremowa zupa z dorsza
Składniki
- 700 g dorsza wypatroszonego wraz z głową
- 1 biała część pora pokrojonego w plastry
- pół selera pokrojonego w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w plastry
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 100 ml śmietany 18%
- 1,2 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- pół pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie
- pół cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku roztop masło. Dodaj pora, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu aż por lekko się zrumieni ok. 7-8 minut.
Wlej wywar i dodaj liść i ziele. Kiedy się zagotuje zmniejsz ogień do minimum i włóż dorsza pokrojonego w 10 cm dzwonki Gotuj 15-20 minut.
Po tym czasie wyjmij rybę odstaw do ostygnięcia i obierz z mięsa. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką konsystencję.
Dodaj śmietanę oraz sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Postaw z powrotem na palnik i dodaj marchewkę.
Gotuj na małym ogniu do miękkości około 15 minut. Podawaj z kawałkami ryby i posiekanym koperkiem.