Przepis
Zupy
Zupa porowa
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 700 g porów – głównie białych części
- 250 ml śmietany
- 3 żółtka
- 400 g podrobów z kurczaka
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Podroby: serca, wątróbki, żołądki, oczyszczamy i kroimy na kawałki, zalewamy wywarem i gotujemy. Pory dokładnie płuczemy, usuwając piasek, wierzchnie liście usuwamy. Kroimy w paseczki lub krążki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy pory i ziemniaki. Zupę zaciągamy śmietaną ubitą z żółtkami, doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.