Przepis
DeseryWalentynki
Puchar owocowy z mascarpone
Składniki
- 250 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi z Piątnicy)
- 1 galaretka owocowa
- 250 g owoców (do wyboru: winogrona, brzoskwinie, banany, jabłka)
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej, do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Owoce umyj, w zależności od ich rodzaju usuń pestki, gniazda nasienne i ewentualnie podziel na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Do galaretki dołóż ser mascarpone, sok z cytryny, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj lub zmiksuj tak, by nie było grudek. Do pucharków nałóż owoce (zostaw trochę na później do dekoracji) i zalej je stygnącą masą. Pucharki schłódź w lodówce. Deser udekoruj pozostałymi owocami, ewentualnie również bitą śmietaną i miętą. Serwuj ku uciesze rodzimy.