Przepis
Baranina, Jagnięcina
Pieczony udziec jagnięcy
Składniki
- cały udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml białego octu winnego 6%
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżej szałwi
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy pieprzem i posiekanym, utartym z solą czosnkiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Masło i oliwę rozgrzewamy w brytfannie, wkładamy mięso i równomiernie obsmażamy na złoty kolor. Wlewamy wino i ocet, dodajemy posiekane zioła. Pieczemy 40 minut pod przykryciem w nagrzanym do 200° w piekarniku. Podajemy mięso polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.