X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy to idealna propozycja na letnie dni – lekki, orzeźwiający i pełen naturalnej słodyczy. Ten prosty deser nie tylko doskonale chłodzi, ale również dostarcza cennych witamin i antyoksydantów zawartych w truskawkach. Dzięki połączeniu świeżych owoców z miodem i cytryną, uzyskujemy harmonijny smak, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Sorbet truskawkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g świeżych, dojrzałych truskawek

  • 150 g miodu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 40 g cukru

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Truskawki dokładnie myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Następnie gotujemy cukier w dwóch łyżkach wody, tworząc syrop.

Krok 2:

Do miksera lub malaksera wrzucamy przygotowane truskawki, wlewamy ciepły syrop cukrowy, dodajemy miód oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Krok 3:

Gotową masę przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika. Co 15 minut wyjmujemy miskę i dokładnie mieszamy zawartość, aby sorbet równomiernie zamarzał i miał jednolitą konsystencję. Na koniec proces ten powtarzamy kilkukrotnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sorbetu.

Ciekawostka kulinarna

Sorbet to deser o długiej historii, sięgającej starożytnych Chin i Persji, gdzie lód mieszano z owocami i miodem. W Europie sorbety zyskały popularność dzięki Włochom, którzy udoskonalili technikę ich przygotowania. Dziś sorbety są cenione za swoją lekkość i naturalny smak, stanowiąc zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych lodów na bazie śmietany.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również