Przepis
Słodkości
Paluszki drożdżowe
Składniki
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 15 g drożdży
- 2 jajka
- 5 łyżek masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 100 ml mleka
- #Do posypania:
- kilka łyżek sezamu i 1 łyżka grubej soli
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, cukru, roztartych drożdży i kilku łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól, rozczyn, dwa żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Stawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość robimy z niego wałek, który kroimy na plasterki, a z tych z kolei formujemy paluszki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej paluszki, smarujemy je białkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy 20–25 minut w temperaturze 180ºC.