X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Makaroniki

Składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtko z cukrem i mlekiem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do ciasta ok. 1 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę startej skórki. Z białka ubijamy sztywną pianę, dolewamy do masy i całość delikatnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładamy łyżką równe porcje. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Inną metoda robienia makaroników jest wcześniejsze uprażenie płatków owsianych na patelni bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor. Do makaroników możemy poza tym dodawać różne bakalie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub rodzynki. Zasadniczo dobór dodatków nie wpływa na czas pieczenia, zawsze jest to 20-25 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również