Natrafiłem na te pierogi jakiś czas temu. Niedawno przypomniałem sobie o nich na festiwalu potraw z ziemniaka. Pierogi z tartymi ziemniakami chodziły za mną i chodziły… i się dochodziły. Podczas szukania odpowiedniego przepisu natrafiłem na informację, że w niektórych rejonach polski potrawa ta nazywana jest Pierogi Bociany.
Pierogi z tartymi ziemniakami
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
50 g masła
1 żółtko
2 jajka
100-150 ml gorącej wody
Farsz:
1 kg ziemniaków
2 cebule
150 g boczku wędzonego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce najlepiej o drobnych oczkach.
Krok 2:
Na patelni podsmaż boczek pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Na koniec farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 3:
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni i przede wszystkim być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.
Krok 4:
Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinaj krążki. nakładaj farsz ziemniaczany i formuj pierogi. Ugotuj w osolonym wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze około 3 minuty.
Najlepiej smakują jednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki.
Nietypowy farsz
Nie jest to najpopularniejszy rodzaj pierogów. Wiadomo rządzą takie pierogi np. z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami czy na słodko z serem. Przepisy na przeróżne i podobnie smaczne pierogi z naszej strony znajdziecie TU (link) Ale pierogi z tartymi ziemniakami zasługują na wyróżnienie i popularyzację bo smakują wyśmienicie. Mają różne nazwy zależnie od regionu np. „Podlaskie”, „oszukańce” czy „bociany”. Niezależnie od nazwy łączy je nietypowy farsz z tartych surowych ziemniaków, zasmażanych na patelni z boczkiem i cebulą. Najbliżej im pewnie do ruskich ale to jednak zupełnie inna historia.
Co za zbieg okoliczności
Postanowiliśmy je przygotować w trakcie wizyty u Mamy Bogusi na Mazurach. Ona także znała takie pierogi, pod nazwą „oszukańce”. Wyszły rewelacyjne, dlatego dzielimy się przepisem. O dziwo następnego dnia przeczytałem u znajomej na FB, że w nowo wydanej książce (link) Joanna Jakubiuk podaje przepis na bardzo podobne pierogi z farszem ze smażonych tartych ziemniaków. Co za zbieg okoliczności 😉 Oczywiście książkę polecam z całego serca.
Dlatego jeżeli znudziły Wam się tradycyjne pierogi, polecam Pierogi z tartymi ziemniakami. Też tradycyjne ale z powiewem świeżości.
Witam!
Czy ziemniaki po strakowaniu trzeba odcisnac z wody? No i ciasto na pierogi z tego przepisu jest ciastem uniwesalnym wiem mozna je uzyc do innego nadzienia?
Nie nie trzeba odciskać, zrób jak w przepisie. Nadmiar wody odparuje podczas smażenia. Ciasto na pierogi jest uniwersalne, tylko do słodkich farszy zmniejsz ilość soli.
Ten przepis znam, robiłam niejeden raz i za każdym razem nie mogę najeść się tego farszu, więc zanim ulepię pierogi połowy farszu już nie ma:-) W moim rodzinnym domu (pomorskie) nie było tradycji pierogów ale od czasu do czasu, tak od wielkiego dzwonu, były kluski żelazne – też z surowych ,tartych ziemniaków. Po ugotowaniu nakładało się na nie boczek przysmażony z cebulką. Polecam, przepyszne!
Uwielbiam te pierogi. Znam je pod nazwą 'zaguby’. Moja babcia je robiła i to był sprawdzony sposób żeby mnie tam ściągnąć nawet wtedy gdy byłam za bardzo zapracowana. Kiedyś spróbowałam zrobić z pamięci jak podpatrywałam babcie za dzieciaka ale mi nie wyszły. Dziękuję za przepis, dziś na pewno wyjdą. Polecam wszystkim i pozdrawiam babcie które pamiętają jak kiedyś robiły swoim dziecią i wnuką..moim zdaniem to są najlepsze pierogi że wszystkich jakie mogą być. Palce lizac
Od jakiegoś czasu za mną też chodziły pierogi. Z resztą ja jestem wielkim fanem tego dania z prawie każdym nadzieniem. Jednak ta propozycja była dla mnie nowością i inspiracją. Ciasto na pierogi jest rewelacyjne, a nadzienie przepyszne. Myślę, że to dobra alternatywa dla dobrze wszystkim znanych pierogów ruskich. Warto spróbować. Polecam serdecznie ten przepis 🙂
Dziękuję za przypomnienie tego przepisu.Moja babcia pochodziła z Podlasia i takie robiła … niestety nie zdążyłam wziąć na nie przepisu od mamy….
Już jakiś czas za mną „chodzą”. Są pyszne.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Uwielbiam je! Od kilku lat wracam do tego przepisu. Moja rodzina przepada za nimi. Dziękuję za wspaniały pomysł na obiad.
Witam!
Czy ziemniaki po strakowaniu trzeba odcisnac z wody? No i ciasto na pierogi z tego przepisu jest ciastem uniwesalnym wiem mozna je uzyc do innego nadzienia?
Pozdrawiam,
Jakub
Nie nie trzeba odciskać, zrób jak w przepisie. Nadmiar wody odparuje podczas smażenia. Ciasto na pierogi jest uniwersalne, tylko do słodkich farszy zmniejsz ilość soli.
Uwielbiam te pierogi,robiła jemoja mama i mówiła,że to pierogi Podlaskiej biedoty…mam 72 lata i często je lepiej,są przepyszne..
Ten przepis znam, robiłam niejeden raz i za każdym razem nie mogę najeść się tego farszu, więc zanim ulepię pierogi połowy farszu już nie ma:-) W moim rodzinnym domu (pomorskie) nie było tradycji pierogów ale od czasu do czasu, tak od wielkiego dzwonu, były kluski żelazne – też z surowych ,tartych ziemniaków. Po ugotowaniu nakładało się na nie boczek przysmażony z cebulką. Polecam, przepyszne!
U nas nazywają się pierogi z trociną . Moje ulubione . Polecam .
Nigdy takich nie jadłam a chyba szkoda… Zrobiło mi się smakowicie, więc na pewno je zrobię.
Czy można je zamrozić ?
Tak, można je mrozić.
Uwielbiam te pierogi. Znam je pod nazwą 'zaguby’. Moja babcia je robiła i to był sprawdzony sposób żeby mnie tam ściągnąć nawet wtedy gdy byłam za bardzo zapracowana. Kiedyś spróbowałam zrobić z pamięci jak podpatrywałam babcie za dzieciaka ale mi nie wyszły. Dziękuję za przepis, dziś na pewno wyjdą. Polecam wszystkim i pozdrawiam babcie które pamiętają jak kiedyś robiły swoim dziecią i wnuką..moim zdaniem to są najlepsze pierogi że wszystkich jakie mogą być. Palce lizac
Od jakiegoś czasu za mną też chodziły pierogi. Z resztą ja jestem wielkim fanem tego dania z prawie każdym nadzieniem. Jednak ta propozycja była dla mnie nowością i inspiracją. Ciasto na pierogi jest rewelacyjne, a nadzienie przepyszne. Myślę, że to dobra alternatywa dla dobrze wszystkim znanych pierogów ruskich. Warto spróbować. Polecam serdecznie ten przepis 🙂
Moja mama robila podobnie gotowala ziemniaki cebulka boczek kielbasa doprawila i sa najlepsze na swiecie tzn byly
Pewnie smaczne))) Będę robiła .
Robię je już od 10 lat sama na nie wpadłam a okazało się że nie tylko ja są mega
Pierogi wyszły pysznie. Serdecznie polecam spróbować
Dziękuję za przypomnienie tego przepisu.Moja babcia pochodziła z Podlasia i takie robiła … niestety nie zdążyłam wziąć na nie przepisu od mamy….
Już jakiś czas za mną „chodzą”. Są pyszne.