X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Spaghetti carbonara

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 100-150 g chudego boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki lub tortowej, polecam też ser mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • parmezan lub inny ostry ser
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. JaAga

    Ślinka cieknie ale odkąd zarazilismy się salmonella z jajek jem tylko gotowane albo mocno ścięte. Mam taka fobie, że nawet nic nie dotykam po zetknięciu się z surowym jajkiem, tylko muszę porządnie wystosować ręce. Masakrycznie chorobsko..

    • Jakub Kuroń

      Ja często moim dzieciom robie sos na bazie śmietany z boczkiem bez żółtka.

Sprawdź również