Przepis
Makaron
Spaghetti carbonara
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 100-150 g chudego boczku wędzonego
- 3-4 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki lub tortowej, polecam też ser mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- szczypta rozmarynu
- parmezan lub inny ostry ser
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.
Ślinka cieknie ale odkąd zarazilismy się salmonella z jajek jem tylko gotowane albo mocno ścięte. Mam taka fobie, że nawet nic nie dotykam po zetknięciu się z surowym jajkiem, tylko muszę porządnie wystosować ręce. Masakrycznie chorobsko..
Ja często moim dzieciom robie sos na bazie śmietany z boczkiem bez żółtka.