Owsianka jest bez wątpienia doskonałym śniadaniowym daniem i do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Zanim stała się modna, moja mama podawała nam ją co najmniej 2 razy w tygodniu. Może dlatego tak ładnie wyrośliśmy. Dzisiaj przyszła kolej na moją wersję, moja propozycja to owsianka z kozim twarogiem orzechami i owocami. Kapitalna w smaku ze słodkimi i słonymi nutami, idealna do pracy lub po treningu. A tobie jakie danie, które kojarzy się z mamą???
Owsianka z kozim twarogiem orzechami i owocami
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wody lub mleka
- łyżka miodu np. lipowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 banan
- garść ulubionych drobnych owoców
- 2 łyżki orzechów np. laskowych
- 100 g koziego twarogu wiejskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do rondelka wlej mleko lub wodę, dodaj płatki owsiane. Zacznij podgrzewać, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżkę miodu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Krok 2:
Owsianka w zależności od rodzaju płatków powinna się gotować od 5 do 7 minut.
Krok 3:
Przełóż owsiankę do miski. Następnie na wierzch owsianki ułóż banana pokrojonego w plasterki, owoce i orzechy. Na zakończenie posyp pokruszonym kozim twarożkiem.
Więcej propozycji śniadaniowych znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.