Różne przepisySosy ciepłe
Sos grzybowy. Przepis krok po kroku.
Sos grzybowy
Sos grzybowy. Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 400 g podgrzybków
- 200 g śmietany 30% UHT
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby pokrojone w plastry. Całość podsmaż aż grzyby zmiękną , około 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.
Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek. Sos nadaje się do kopytek, placków czy mięsa. Równie dobrze smakuje z pieczywem jako samodzielne danie.
Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w moimi menu, zwłaszcza późnym latem i wczesną jesienią. Jest super uniwersalny i bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli grzybów w sezonie jest dużo, nie jest też drogi. Na przykład aby przygotować ten wpis wydałem na grzyby 8 zł, to wcale nie jest dużo 🙂
Smaki dzieciństwa
Sos grzybowy pasuje do bardzo wielu dań: pieczeni, placków, klusek ale i dań jarskich takie ja te Gołąbki z kaszą gryczaną (link). Warto zatem wiedzieć jak taki sos poprawnie przygotować. Jest to oczywiście wersja podstawowa, można ją wzbogacać np. o tymianek, czarnuszkę czy czosnek. Ja przynajmniej raz w roku, jem same grzyby w śmietanie z kromką chleba. To moje smaki dzieciństwa, pozostało mi to w pamięci ze wspólnych wyjazdów z bratem na mazury. Pupki, bo tak nazywała się wieś to miejsce gdzie odbywały się kolonie. Byliśmy tam z Jaśkiem kilka razy i za każdym razem przygotowaliśmy właśnie taki sos grzybowy. Choć równie dobrze można nazwać te danie grzybami w śmietanie , dzięki dużym kawałkom grzybów. Ja jakoś po prostu nie lubię „sieczki” grzybowej, wolę konkretne kawałki grzybów
Do sosu grzybowego z mojego przepisu polecam podgrzybki, są relatywnie tanie i ogólnodostępne. Zapraszam do przygotowania sosu grzybowego i podzielenia się wrażeniami w formie komentarza.
SMACZNEGO!!!
Robię taki sos, ale wrzucam grzyby sparzone bez obgotowania smażę na masełku, bez cebuli i śmietany, prawdziwki – ulubione danie wigilijne mojego męża
Czy grzyby na patelnię dajemy surowe? Nie będą surowe po tych kilku minutach?
Tak surowe i na pewno będą gotowe po tym czasie. To jest sprawdzony przepis.
Mieszkajac w Szkocji jestem zmuszony jesc sos z prawdziwkow, czerwonych kozlarzy albo kurek, te grzyby dominuja w lasach, robie podobnie na smietanie, zawsze pychota, pozdrawiam z krainy grzybow i whisky.
Zawsze chciałem wybrać się do Szkocji, ale jakoś do tej pory się nie zebrało.
Pozdrawiam 🙂
Też tak robię ☺️ jest pyszny . U mnie w domu ( robię jak mama i babcia) je się z ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i posypanymi koperkiem
Pyszota 🙂