X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskie

Curry z jesiennych warzyw – przepis krok po kroku

  Niby trochę tęsknie za wiosną i latem, ale z drugiej strony jesień ma także swój nieodparty urok. Złote liście, grzyby w lesie, kubek ciepłej herbaty po powrocie z dworu, no i oczywiście jesienne warzywa które wprost uwielbiam. Nie ma już może tak bogatego wyboru, mniej jest świeżych ziół, ale ten węższy asortyment daje niesamowity wachlarz kulinarnych doznań. Dzisiaj przedstawiam curry z jesiennych warzyw, jeden z lepszych pomysłów jak spożytkować te dary natury. Potrawa jest aromatyczna, sycąca i delikatnie pikantna. Do swojego menu mogą ją włączyć również weganie, ponieważ nie ma w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego.    

Curry z jesiennych warzyw – przepis krok po kroku

 

Składniki:

 
  • kawałek dyni, około 200 g (ja użyłem odmiany Muscat)
  • 1/4 kalafiora
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 korzeń pietruszki lub pasternaku
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 1 kawałek trawy cytrynowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1-2 łyżki sosu paprykowego średnio ostrego, ja użyłem tego od Roleskiego
  • posiekana świeża kolendra
  • sól
 

Sposób przygotowania:

 

Krok 1:

  Warzywa pokrój w większe kawałki, wszystkie powinny mieć podobną wielkość. Dynie obierz ze skórki (chyba, że to odmiana nie wymagająca obierania jak hokkaido lub piżmowa) pokrój w dużą kostkę. Kalafiora podziel na spore różyczki. Cukinie przetnij wzdłuż na pół, pokrój w kostkę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w półplastry. Selera naciowego pokrój w ukośne kawałki. Kalarepę obierz ze skórki pokrój w kostkę.  

Krok 2:

  Cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową obierz ze skórki. Trawę cytrynową dobrze jest najpierw zmiażdżyć tępą stroną noża, a dopiero później siekać. Wymienione składniki pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do malaksera i zmiel na „papkę”. Można też posiekać je ręcznie, ale jest to męczące ze względu na włókna imbiru i trawy cytrynowej.  

Krok 3:

  W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj rozdrobnioną „papkę”, smaż na średnim ogniu często mieszając, aż zrobi się szklista.  

Krok 4:

  Dodaj pokrojone warzywa, wlej mleczko kokosowe. Garnek przykryj pokrywką, gotuj 5-7 minut.  

Krok 5:

  Dodaj pozostałe przyprawy: curry w proszku, mieloną kurkumę, sos paprykowy średnio ostry. Gotuj jeszcze 5-7 minut do miękkości warzyw. Przed samym końcem dodaj posiekaną świeżą kolendrę, im więcej tym lepiej 😉     Curry z jesiennych warzyw podawaj z białym ryżem. Na zdjęciu widać jeszcze podprażone orzeszki ziemne w łupinach. Lubię dodawać je do niektórych dań.     Polecam Wam się również zainteresować nową linią ostrych sosów od ROLESKIEGO. Każdy znajdzie coś dla siebie, od sosu paprykowego średnio ostrego, przez Hot Chilli, który jest bardzo ostry i Trynidad Scorpion, który przygotowany jest z jednych z najostrzejszych papryczek świata. Ten ostatni jest dedykowany tylko dla prawdziwych twardzieli.     W razie jakichkolwiek pytań co do tego lub innego dania, piszcie komentarze. Na wszystkie niezwłocznie odpowiem, ponieważ jestem na kulinarnym posterunku 🙂     PS. Jeżeli szukacie więcej wegetariańskich inspiracji to zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również