Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Knedle z morelami
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 500 g moreli
- 200 g mąki (nieco ponad 1 szklanka)
- 2 jajka
- 1 łyżka tartej bułki
- 30 g masła
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, gotujemy, obieramy i mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, żółtko i jedno całe jajo. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę. Formujemy z ciasta na stolnicy wałek i kroimy na równe odcinki. Morele drylujemy. Bierzemy do ręki porcję ciasta lepimy placuszek, kładziemy na środku morelę bez pestki i oblepiamy dokładnie ciastem. Formujemy ładne, równe kulki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją do smaku i wrzucamy partiami knedle. Mieszamy je od czasu do czasu i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na talerzu i polewamy tartą bułka z masłem lub orzechami.