Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku.
Zupa cebulowa z grzankami
Składniki:
- 1,3 kg cebuli
- 50 g masła
- 50 g oliwy z oliwek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz, cukier
Grzanki:
- 1 bagietka
- 200 g żółtego sera np. gouda
- ew. świeży tymianek
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebule pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż cebule aż będzie ciemno złota, intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 20-25 minut. Pamiętaj aby dość często mieszkać.
Krok 2:
Po tym czasie wlej wino, pozwól mu odparować. Następnie wlej wywar, zmniejsz moc palnika na minimum, gotuj jeszcze 30 minut.
Krok 3:
Na końcu dodaj posiekany tymianek, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4:
Przygotuj grzanki. Piekarnik rozgrzej do 200°C z funkcją grilla. Bagietkę pokrój w plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut.
Krok 5:
Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę.
Zupę można też zapiec w piekarniku. Bagietkę opiecz w tosterze lub piekarniku. Gotową zupę przelej do miseczek. Na górze ułóż opieczona chleb, posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-8 minut.
Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Prosta, treściwa i pełna chrupiących grzanek z ciągnącym serem. Idealna po powrocie do domu z szarego dworu. Może dorównywać jej tylko TA zupa (link)
Pozycja obowiązkowa
Robiłem ją z tysiąc razy ale nigdy nie spisałem w formie przepisu, krok po kroku. Dlatego postanowiłem to uczynić i dodać w końcu na stronę. W końcu zupa cebulowa z grzankami to pozycja obowiązkowa na każdym blogu kulinarnym.
Smak jest pełen
Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Kluczem do idealnego smaku, oprócz intensywnego wywaru jest dobrze przysmażona cebula. Powinna ona nawet troszeczkę przywrzeć do garnka, wtedy smak jest pełen.
Zupa cebulowa z grzankami z pewnością poleca się do przygotowania. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzu.
SMACZNEGO!!!
Wyszła pyszna 🙂
Muszę powiedzieć że nie spodziewałem się ta dobrego smaku w zupie cebulowej. Zawsze mi kojarzyła się z czymś jak cebula czyli odpychającym. Moja kobieta zrobiła dzisiaj na bazie tego przepisu i ogromne zdziwienie, to jest naprawdę dobre wcale nie smakuje jak typowa surowa cebula ani też tak nie pachnie. Polecam przepis bo faktycznie zupa wychodzi z niego smaczna.
Cudny przepis … DZIĘKUJĘ <3
Bardzo się cieszę.
Pozdrawiam Smacznie 🙂
Pierwszy raz skusiłam się na zupe cebulową gdzie nawet nigdy w życiu nigdzie jej nie jadłam i powiem że zagości u mnie na stole na pewno częsciej z tego przepisu. Wyszła rewelacyjna 🙂
Super, bardzo mnie to cieszy 🙂
super przepis
Dziękuje bardzo.
Zapraszam po więcej smakowitych inspiracji 🙂
Pięknie dziękuję za przepis- jest niezawodny, a zupa przepyszna!
Niezmiernie się cieszę 🙂
Również przepadamy za tym przepisem.
Pozdrawiam
Czy można do zupy dodać drobno pokrojone ziemniaki?
Jeżeli lubisz, to jak najbardziej 🙂
Dziś zrobiłam pierwszy raz ale bez wina bo jestem matką karmiącą a zupa przepyszna ☺zrobię niedługo ponownie ☺
Edyta, alkohol podczas gotowania całkowicie wyparowuje i w potrawie zostaje sam smak wina, bez zawartości alkoholu.
Robiłam kilka razy, jest pyszna. Wypróbowałam różne wersje: zblendowaną, z kawałkami cebulki.Polecam!
Katarzyna,
Bardzo dziękuję za komentarz.
Zapraszam po więcej inspiracji, nie tylko na zupy 🙂
Pozdrawiam
Najlepsza na chłodne dni, moja rodzina ją uwielbia.
Wiecie co dobre! Pozdrawiam.
Czy można pominąć wino lub je czymś zastąpić?
Pozdrawiam 🙂
Tak, możesz nie dodawać wina do zupy.
Uwielbiam zupę cebulową z grzankami, ja zwykle miksuję:) pozdrawiam!
U nas jednak z kawałkami cebuli wolimy 🙂 Pozdrawiamy