X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku.

Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku. 

 

 

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

  • 1,3 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz, cukier

Grzanki:

  • 1 bagietka
  • 200 g żółtego sera np. gouda
  • ew. świeży tymianek

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebule pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż cebule aż będzie ciemno złota, intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 20-25 minut. Pamiętaj aby dość często mieszkać.

Krok 2:

Po tym czasie wlej wino, pozwól mu odparować. Następnie wlej wywar, zmniejsz moc palnika na minimum, gotuj jeszcze 30 minut.

Krok 3:

Na końcu dodaj posiekany tymianek, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4:

Przygotuj grzanki. Piekarnik rozgrzej do 200°C z funkcją grilla. Bagietkę pokrój w plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut.

Krok 5:

Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę.
Zupę można też zapiec w piekarniku. Bagietkę opiecz w tosterze lub piekarniku. Gotową zupę przelej do miseczek. Na górze ułóż opieczona chleb, posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-8 minut.


Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Prosta, treściwa i pełna chrupiących grzanek z ciągnącym serem. Idealna po powrocie do domu z szarego dworu. Może dorównywać jej tylko TA zupa (link)

Pozycja obowiązkowa

Robiłem ją z tysiąc razy ale nigdy nie spisałem w formie przepisu, krok po kroku. Dlatego postanowiłem to uczynić i dodać w końcu na stronę. W końcu zupa cebulowa z grzankami to pozycja obowiązkowa na każdym blogu kulinarnym.

Smak jest pełen

Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Kluczem do idealnego smaku, oprócz intensywnego wywaru jest dobrze przysmażona cebula. Powinna ona nawet troszeczkę przywrzeć do garnka, wtedy smak jest pełen.

Zupa cebulowa z grzankami z pewnością poleca się do przygotowania. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzu.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Muszę powiedzieć że nie spodziewałem się ta dobrego smaku w zupie cebulowej. Zawsze mi kojarzyła się z czymś jak cebula czyli odpychającym. Moja kobieta zrobiła dzisiaj na bazie tego przepisu i ogromne zdziwienie, to jest naprawdę dobre wcale nie smakuje jak typowa surowa cebula ani też tak nie pachnie. Polecam przepis bo faktycznie zupa wychodzi z niego smaczna.

  2. Pierwszy raz skusiłam się na zupe cebulową gdzie nawet nigdy w życiu nigdzie jej nie jadłam i powiem że zagości u mnie na stole na pewno częsciej z tego przepisu. Wyszła rewelacyjna 🙂

  3. Dziś zrobiłam pierwszy raz ale bez wina bo jestem matką karmiącą a zupa przepyszna ☺zrobię niedługo ponownie ☺

  4. Robiłam kilka razy, jest pyszna. Wypróbowałam różne wersje: zblendowaną, z kawałkami cebulki.Polecam!

Sprawdź również