Dania główneRóżne przepisy
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczny polski posiłek. Bitki wieprzowe to danie na bazie mięsa wieprzowego lub wołowego. Im dłużej dusisz to mięso tym staje się delikatniejsze i bardziej soczyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Idealnie smakuje z kluskami śląskimi.
Bitki wieprzowe w sosie własnym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 600 ml wywaru lub np. wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.
Krok 2:
Po drugie na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełóż bitki na talerz. Następnie na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.
Krok 3:
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kluski Śląskie
Składniki:
- ok. 500 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- ew. 1 jajko
Krok 1:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie przełóż do miski.
Krok 2:
Po drugie wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki.
Krok 3:
Po trzecie delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak.
Krok 4:
Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Następnie gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Na koniec wyjmuj łyżka cedzakową. Kluski podawaj gorące z sosem i bitkami.
Bitki wieprzowe w sosie własnym.
Bitki wieprzowe to bezsprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link)
Potrawa idealna dla osób zapracowanych
Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani i ogólnie dostępny. A bitki wieprzowe w przygotowaniu bez wątpienia nie są bardzo skomplikowane. Jednym słowem jest to potrawa idealna dla osób zapracowanych, cierpiących na deficyt wolnego czasu.
Bitki wieprzowe przepis krok po kroku polecają się do przygotowania np. na niedzielny obiad. Jeśli macie jakieś pytania piszcie w komentarzu pod przepisem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Bardzo lubimy na Śląsku bitki, jeśli nie ma czasu na rolady. Najlepsze z kluskami. Świetnie opisany przepis
Drugie zdanie tekstu jest brawurowe, żeby nie powiedzieć przeszarżowane: bitki wieprzowe to danie na bazie mięsa wieprzowego lub wołowego. Odkrywcze.
Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem błąd. Miało być bitki to danie na bazie mięsa wieprzowego lub wołowego…
Wspaniała potrawa i zawsze bardzo smaczna. Podałam z kluskami na parze (pyzy) i sałatka z surowych warzyw z białej rzadkwi, szpinaku i brokułów i zielonej pietruszki. Wspaniała kompozycja
Przepyszne bitki 🙂 śląskich niestety nie zdążyłam zrobić,bo dzieci już nie chciały czekać przy takich zapachach mięska 🙂 pozdrawiam ciepło
Z jakiego kawałka wieprzowiny najlepiej zrobić te bitki? Proszę o radę
Jak w przepisie 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki
Zawsze dobre z tego orzepisu❤️
Jak byłam mała i jadłam mięso bitki mojej babci wspominam najlepiej. Od 20 lat jestem wege ale jak robię bitki mężowi to jest zachwycony. Szybkie, tanie i smaczne. Sprawdzałam sobie przepis, patrząc czy wszystko robię zgodnie i okazuje się że mocniej przyprawiam. Pozdrawiam
Kamila,
Dziękuję za przemiły komentarz i polecam się na przyszłość.
Kuba
Boski przepis,ostatnio jadłam takie u mojej kochanej prababci wiele lat temu. Na pewno wejdzie w moja obiadowa listę dań 🙂 Jedyne unowocześnienie które wprowadziłam to do wstępnego smażenia mięsa a potem cebulki używam olej w aerozolu oli oli. Dzięki temu mniej oleju ląduje w sosiku 🙂
Joasia,
To dla mnie wielka radość, że doceniłaś mój przepis na bitki.
Wszelkie modyfikacje przepisu mile widziane 🙂
Dziękuję za przemiły komentarz i polecam się na przyszłość.
Kuba
Bitki, popisowe danie mojej Mamy. Dziękuję za przypomnienie niezapomnianych smaków dzieciństwa.
„bez sprzecznie” pisze się razem
Dzięki, już poprawiliśmy.
Właśnie przyrządzam te bitki. Mam nadzieję, że wyjdą przepyszne
Ja też mam taką nadzieję.
Witam. Rzadko robię bitki a b je lubię. U teściowej są zawsze ciemno brązowe. Ja mam takie „beźowe” czy to kwestia mięsa ? Ja robię z wieprzowego a ona wołowego? Czy też smaźy je dłużej przed zalaniem wywarem. Ja boję się smażyć zbyt długo. Są miejscami złociste ale miejscami beźowo sine…czy to za mało?
Dziękuję za odpowiedź 😉
No problemo 🙂 Jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam
a o jaki wywar chodzi w przepisie? jak zrobić?
Wywar wołowy najlepiej. To po prostu intensywny bulion na wołowinie. Spory kawałek szpondru lub pręgi, palone cebule i włoszczyzna, długie gotowanie i przyprawy. Niestety nie mam przepisu aktualnie, ale będę nad tym pracował.
Pozdrawiam 🙂
Zapomniałam dopisać imię Pani Moniki, to pytanie było właśnie do Niej. Dla mnie, jaki i dla wielu myślę sobie ludzi, mieso dobrej jakości, to to o którym piszesz. Natomiast bardziej interesowała mnie ta wysoka jakość. Jak pisałam mam mięso z pewnego źródła bez antybiotyków i innych uszlachetniaczy. Więc czy ta moja wieprzowina będzie równie wysokiej jakości o jakiej [pisze Pani Monika czy to zupełnie inny rodzaj mięsa. 🙂 Haha trochę się powyzłośliwiałam, przyznaję.
Pisząc wysoka jakość chodziło mi o dobrą jakość mięsa.
Po czym można rozpoznać wysoką jakość mięsa. Mam mieso wieprzowe od chłopa, drób, wołowine również ale bardzo rzadko tę ostatnią. To które według Pani jest tej że jakości ?
Beato, dobre mięso to takie z dobrego źródła, od sprawdzonego sprzedawcy. Nie kupione w hipermarkecie, gdzie nie znamy pochodzenia mięsa.
No może jest to mięso tanie i dziadoskie nafaszerowane Big wie czym . !!! Ja zrobię takie bitki ale z mięsa wysokiej jakości!!! Pozdrawiam.
Wieprzowina też może być smaczna i bez chemii, wystarczy, że kupisz ją w sprawdzonym źródle.
będę dzisiaj próbować robić. Aż się Boję tych klusek nigdy nie wychodzą