Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Żeberka z pomidorami
Składniki
- 600 g żeberek
- 500 g pomidorów
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu
- kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
- pół łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek siekamy, i ucieramy z solą. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Żeberka nacieramy solą z czosnkiem, pieprzem i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy na smalcu. Gdy będą z wszystkich stron zarumienione przekładamy je na inny talerz, a na tłuszczu smażymy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy mięso i pozostałe przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez pół godziny. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki. Dokładamy pod koniec duszenia do żeberek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy z ziemniakami purée.