Przepis
Wieprzowina
Wieprzowina z majerankiem
Składniki
- 1 kg chudej wieprzowiny, najlepiej od szynki
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek tłuszczu
- 2 łyżki majeranku
- 3 kwaśne jabłka
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso kroimy w plastry, zbijamy je delikatnie przez folię drewnianym tłuczkiem, a następnie kroimy w paski. Cebule obieramy i drobno siekamy. Obsmażamy cebule oraz oprószone łyżką majeranku i natarte posiekanym czosnkiem mięso na gorącym tłuszczu. Mieszamy w trakcie smażenia, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na maśle, ew. solimy do smaku. Podajemy schab z jabłkami i małymi kopytkami.