Wieprzowina
Żeberka w pomidorach po azjatycku
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 puszki pomidorów concasse
- 1 szklanka wody
- 100 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki oleju
- sól, chilli w proszku
Sposób przygotowania
Źeberka dopraw solą i chilli. Olej rozgrzej i przesmaż żeberka z każdej strony. Mięso wyjmij i odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę z posiekanym czosnkiem. Następnie pokrój selera w kostkę i dodaj do cebuli. Wymieszaj całość i dodaj utarty imbir. Wlej resztę składników: wodę, sos sojowy, sok z pomarańczy oraz pomidory. Dodaj żeberka i duś całość pod przykryciem do miękkości przez około 80 minut. Przed podaniem dopraw do smaku. Palce lizać:-)
Danie którego nauczył mnie Ojciec. Nie skomplikowane choć trochę czasochłonne. Potrawa dla osób które lubią wyraźne smaki i lubią się ubrudzić. Takie żeberka je się palcami i ciężko jest się opanować żeby nie oblizywać palców. Odmiana dla tych co lubią żeberka i robią je cały czas w tradycyjny sposób z cebulką.