Ciasta i ciastka
Ciasto kokosowe – Rafaello
Ciasto kokosowe – Rafaello to przepis na wypiek idealny. W naszym towarzystwie wszyscy uwielbiają to ciasto, dlatego duża blacha znika w mgnieniu oka. Chociaż bardzo nam to schlebia to czasem mamy ochotę przygotować coś innego, a oni tylko rafaello i rafaello. Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się naszym sprawdzonym przepisem 🙂
CIASTO KOKOSOWE – RAFAELLO
Składniki:
CIASTO:
- 5 jajek
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromatu
- 85 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 85 g maki ziemniaczanej (0, 5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu np. waniliowego
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 250 g masła
- 120 g wiórków kokosowych
KRUSZONKA KOKOSOWA:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
Ciasto kokosowe – Rafaello
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i esencję waniliową.
Krok 2:
Do ubitych białek dodaj żółtka. Przesiane dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Następnie krótko, delikatnie wymieszaj, najlepiej szpatułką.
Krok 3:
Tak przygotowane ciasto wylej na blachę (25 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Następnie przetnij w poprzek na dwie równe części.
Krok 4:
Ten krok możesz wykonać, kiedy piecze się biszkopt.
750 ml mleka gotuj na małym ogniu. W pozostałych 250 ml zimnego mleka wymieszaj budynie, cukier oraz wiórki kokosowe. Następnie mieszankę dodaj do gotującego się mleka i energicznie całość mieszaj. Pilnuj aby masa zgęstniała, uważaj żeby się nie przypaliła. Na koniec odstaw ją do wystudzenia.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodawaj po łyżce ostudzoną masę budyniową. 3/4 tak przygotowanego kremu układany pomiędzy dwie upieczone warstwy biszkoptu. Pozostałą 1/4 ułóż równomiernie na górnej części ciasta.
Krok 5:
Na koniec przygotuj kokosową kruszonkę. Na patelni połącz wszystkie składniki kruszonki, smaż aż wiórki się zrumienią. Następnie równomiernie nałóż kruszonkę na całej powierzchni ciasta.
Ciasto przed podaniem schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Ciasto kokosowe – Rafaello
Kończąc dodam, że po inne słodkie inspiracje zapraszamy tutaj —> SŁODKOŚCI <—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Smacznego!!!
Wypróbowałam przepis. Jest przepyszne.
Wczoraj wypróbowałam przepis Pani Bogusi. Ciacho przepychota.
Dziękuję za przepis. Moja rodzinka już to ciasto pokochała
Potwierdzam! Przepis idealny. Przepyszne ciasto! Robiłam z innych przepisów nigdy mnie nie zachwycało smakiem tak jak z tego przepisu. Pozdrawiam i dziękuję