X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneOwoce morzaWalentynki

Krewetki na białym winie

Składniki

  • 250 g surowych krewetek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula średnia 
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. papryczka chilli

Sposób przyrządzania

Na rozgrzany masło z oliwą wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż, aż warzywa zrobią się szkliste. Następnie dodaj krewetki. Chwilę smaż, aż krewetki zmienią kolor na różowy, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub makaron.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również