Dania główneOwoce morzaWalentynki
Krewetki na białym winie
Walentynki tuż tuż, więc spieszę do Was z pomysłem na kolację dla dwojga. Krewetki na białym winie to mój pomysł na 14 lutego. Krewetki robi się szybko, są proste w wykonaniu, a smakują wybornie! Owoce morza, wino w daniu, wino w szkle obok, dobra bagietka i macie pewność, że wieczór będzie udany.
Krewetki na białym winie
Składniki:
- 250 g surowych krewetek
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wina np. wytrawnego
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula średnia
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ew. papryczka chili
Przygotowanie:
Krok 1:
Na rozgrzane masło z oliwą wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż, aż warzywa zrobią się szkliste.
Krok 2:
Następnie dodaj krewetki. Chwilę smaż, aż krewetki zmienią kolor na różowy, po czym wlej na patelnie białe wino.
Krok 3:
Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje.
Krok 4:
Na koniec posyp krewetki siekaną natką pietruszki. Jako dodatek polecam np. bagietkę lub makaron.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Najsmaczniejszy i najprostszy przepis na krewetki. Palce i talerz wylizac!
Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam!
Jest to jeden z nasmaczniejszych i najprostszych przepisów na krewetki. Talerze wylizane do czysta jak i patelnia.
Wyśmienite przepisy p. J.KURONIA
polecam wszystkim smakoszomowoców morza .
Bardzo mi miło, dziękuję!