Dania główneRyby
Chrupiący dorsz w panko
Dorsz to bez wątpienia bardzo popularna ryba w Polsce i wydaję mi się, że nie ma osoby, która jej nie lubi. Mi kojarzy się ona z wakacyjnymi wyjazdami nad morze. Nie można być nad morzem i nie zjeść smażonej ryby. Ja dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję, w której rolę główną gra dorsz. Chrupiący dorsz w panko to bez wątpienia świetna alternatywa dla ryby w klasycznej bułce tartej.
Chrupiący dorsz w panko
Składniki:
- 400 g polędwiczek z dorsza
- panierka panko do obtoczenia ryby
- jajko
- mąka (2-3 łyżki)
- sól
- pieprz czarny
- olej do usmażenia ryby np. rzepakowy
Sos koperkowy:
- 1 cebula
- łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 250 ml bulionu np. drobiowego lub warzywnego
- 1 duży pęczek koperku
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Krok 1:
Rybę umyj, osusz przy pomocy ręczników papierowych i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie przypraw solą i czarnym pieprzem.
Krok 2:
Przyprawioną rybę obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku, następnie w panierce panko. Panierka panko w pyszny sposób zastępuję bułkę tartą.
Krok 3:
Usmaż dorsza na złoty kolor z każdej strony. Panierka ma być zarumieniona i chrupiąca w smaku.
Krok 4:
W rondelku na roztopionym maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsyp mąkę i smaż chwilę, aż powstanie gęsta zasmażka. Po tym czasie wlej bulion, gotuj chwilę aż baza sosu zgęstnieje. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dorsza w panierce panko możesz podać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.