X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Chrupiący dorsz w panko

Dorsz to bez wątpienia bardzo popularna ryba w Polsce i wydaję mi się, że nie ma osoby, która jej nie lubi. Mi kojarzy się ona z wakacyjnymi wyjazdami nad morze. Nie można być nad morzem i nie zjeść smażonej ryby. Ja dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję, w której rolę główną gra dorsz. Chrupiący dorsz w panko to bez wątpienia świetna alternatywa dla ryby w klasycznej bułce tartej. 

Chrupiący dorsz w panko

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z dorsza
  • panierka panko do obtoczenia ryby
  • jajko
  • mąka (2-3 łyżki)
  • sól
  • pieprz czarny 
  • olej do usmażenia ryby np. rzepakowy
Sos koperkowy:
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 250 ml bulionu np. drobiowego lub warzywnego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Krok 1:

Rybę umyj, osusz przy pomocy ręczników papierowych i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie przypraw solą i czarnym pieprzem. 

Krok 2:

Przyprawioną rybę obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku, następnie w panierce panko. Panierka panko w pyszny sposób zastępuję bułkę tartą. 

Krok 3:

Usmaż dorsza na złoty kolor z każdej strony. Panierka ma być zarumieniona i chrupiąca w smaku. 

Krok 4:

W rondelku na roztopionym maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsyp mąkę i smaż chwilę, aż powstanie gęsta zasmażka. Po tym czasie wlej bulion, gotuj chwilę aż baza sosu zgęstnieje. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dorsza w panierce panko możesz podać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również