Lubicie zupy krem?? Czy wolicie jak coś pływa w środku, marchewka, ziemniak? Ja lubię i jedne i drugie, klasyczne zupy pełne dodatków oraz aksamitnie delikatne kremy. Po zupy sięgam przede wszystkim, gdy robi się zimno za oknem. Wtedy zupa staje się bez wątpienia niezbędna. Zupa krem z cukinii i szpinaku z kozim jogurtem to przepyszna, kremowa propozycja dla chłodne dni.
Zupa krem z cukinii i szpinaku z kozim jogurtem
Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 450 g szpinaku np. mrożonego
- 2 cukinie
- 3 ziemniaki
- 500 ml wywaru np. warzywnego
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- sól, suszone chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze rozgrzej masło na patelni. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Lekko posól. Przemieszaj w trakcie smażenia.
Krok 2:
Gdy cebula zrobi się szklista dodaj posiekany czosnek, następnie po 2 minutach rozmrożony szpinak. Smaż kilka minut.
Krok 3:
Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w plastry, oraz plastry cukinii. Całość zalej bulionem, gotuj około 15 minut lub do miękkości warzyw.
Krok 4:
Na zakończenie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw gałką muszkatołową, solą i chili.
Podawaj z grzankami z kozim wędzonym serem i kleksem jogurtu.
Więcej zup znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.