Przepis
Sałatki
Sałatka nicejska
Składniki
- 1 główka sałaty kruchej lub zwykłej
- 200 g tuńczyka z puszki
- 100 g filecików anchois lub koreczków helskich
- 2 pomidory
- 20 oliwek
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy, osuszamy i palcami rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois lub koreczki helskie i oliwki. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny, stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.