Wieprzowina
Pieczona Wieprzowina
Składniki
- 1 kg chudej Wieprzowiny (waga bez kości ) lub mięsa od szynki
- 50 dag fasolki szparagowej
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 4 cebule
- szklanka białego, wytrawnego wina
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- duża szczypta przyprawy ziołowej
- olej
rada:
wieprzowinę powinno się piec w dużej brytfannie
Sposób przygotowania
Wytarte skropione octem ściereczką mięso nacieramy dokładnie wymieszanymi przyprawami, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę (można nieco dłużej). W brytfannie rozgrzewamy olej na gorącym rumienimy mięso ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w cząstki cebulę, przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (do temp. 200C) na 40 minut. Fasolkę, gdy trzeba, dzielimy na mniejsze części, zalewamy gorącą, osolona wodą, gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie. do wystawionego z piekarnika mięsa dodajemy rosół, wino. Powstały sos mieszamy, dodajemy pokrojone w ,,pomarańczkę" ziemniaki i odsączoną fasolkę. Brytfannę przykrywamy i Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na temp. 180C na 30 minut. Pieczeń podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w zgrabne plastry, obłożoną upieczonymi ziemniakami i fasolą, z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.