Przepis
Pizza
Pełnoziarniste ciasto na pizze
Składniki
- 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej drobno
- mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka lodowato zimnej wody mineralnej
- ewentualnie suszone zioła
Sposób przygotowania
Make, sol , drożdże, zioła mieszamy - wlewamy wodę i oliwę. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Dzielimy je na 2 kule, obtaczamy w oliwie, wkładamy do woreczka. Chłodzimy w lodowce przez 12 godzin. Ciasto można tak przechowywać przez kilka dni. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Stolnice posypujemy maka (ja używam drobno mielonej kukurydzianej-bo się do tego celu nadaje idealnie) i wałkujemy cieniutki okrągły placek. Przekładamy na blaszki i smarujemy oliwa, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pieczemy ok 10 minut w temp. ok. 230 stopni C.