X

Czego szukasz?

Przepis
Pizza

Pełnoziarniste ciasto na pizze

Składniki

  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej drobno
  • mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka lodowato zimnej wody mineralnej
  • ewentualnie suszone zioła

Sposób przygotowania

Make, sol , drożdże, zioła mieszamy - wlewamy wodę i oliwę. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Dzielimy je na 2 kule, obtaczamy w oliwie, wkładamy do woreczka. Chłodzimy w lodowce przez 12 godzin. Ciasto można tak przechowywać przez kilka dni. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Stolnice posypujemy maka (ja używam drobno mielonej kukurydzianej-bo się do tego celu nadaje idealnie) i wałkujemy cieniutki okrągły placek. Przekładamy na blaszki i smarujemy oliwa, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pieczemy ok 10 minut w temp. ok. 230 stopni C.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również