X

Czego szukasz?

Przepis

Hamburger, cheeseburger uwielbiam każdą wersję. A najbardziej smakują mi te zrobione w domu. Delikatne mięso, które rozpływa się w ustach i fantastyczne dodatki. Chrupiąca, zgrillowana bułka wypełniona warzywami i  mięsem. Przepysznie! Zapraszam poniżej hamburger Macieja Kuronia. 

Hamburger Macieja Kuronia

Składniki:

  • 250 g mielonej chudej wołowiny na osobę np. zrazowej
  • liść zielonej sałaty
  • 1 bułka na hamburger
  • 2 plastry ogórka kiszonego lub np. konserwowego
  • 30 ml oleju
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry cebuli
  • sól, pieprz
  • dodatki: ketchup, musztarda, majonez
  • ew. plaster żółtego sera np. cheddar

Przygotowanie:

Krok 1:

Jeśli kupiłeś kawałek mięsa zmiel je na średnich oczkach. Mielone mięso wyrabiaj kilka minut, będzie delikatniejsze. Radzę, nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Uformuj burgery. 

Krok 2:

Dużego hamburgera posmaruj olejem (ew. smarujemy ruszt), następnie piecz na grillu 10 minut. Staraj się obrócić go na drugą stronę w połowie pieczenia i po obróceniu przypraw solą i pieprzem.

Krok 3:

W międzyczasie przekrój bułeczkę i ułóż ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy uczestnik naszej ogrodowej biesiady sam smaruje sobie bułeczkę majonezem i ostrą musztardą, następnie nakłada sałatę, plastry pomidora i cebuli. Następnie hamburgera, ketchup i drugą połówkę bułeczki.

Krok 4:

Jeśli pod koniec grillowania na połówkę bułeczki lub np. burgera położysz plaster żółtego sera to otrzymasz cheesburgera. Miłośnicy tłustego mięsa wkładają do mięsa w trakcie formowania burgera kawałek ziołowego masła.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również