Dania głównePrzekąski na ciepłoWołowina, Cielęcina
Hamburger Macieja Kuronia
Hamburger, cheeseburger uwielbiam każdą wersję. A najbardziej smakują mi te zrobione w domu. Delikatne mięso, które rozpływa się w ustach i fantastyczne dodatki. Chrupiąca, zgrillowana bułka wypełniona warzywami i mięsem. Przepysznie! Zapraszam poniżej hamburger Macieja Kuronia.
Hamburger Macieja Kuronia
Składniki:
- 250 g mielonej chudej wołowiny na osobę np. zrazowej
- liść zielonej sałaty
- 1 bułka na hamburger
- 2 plastry ogórka kiszonego lub np. konserwowego
- 30 ml oleju
- 2 plastry pomidora
- 2 plastry cebuli
- sól, pieprz
- dodatki: ketchup, musztarda, majonez
- ew. plaster żółtego sera np. cheddar
Przygotowanie:
Krok 1:
Jeśli kupiłeś kawałek mięsa zmiel je na średnich oczkach. Mielone mięso wyrabiaj kilka minut, będzie delikatniejsze. Radzę, nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej. Uformuj burgery.
Krok 2:
Dużego hamburgera posmaruj olejem (ew. smarujemy ruszt), następnie piecz na grillu 10 minut. Staraj się obrócić go na drugą stronę w połowie pieczenia i po obróceniu przypraw solą i pieprzem.
Krok 3:
W międzyczasie przekrój bułeczkę i ułóż ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy uczestnik naszej ogrodowej biesiady sam smaruje sobie bułeczkę majonezem i ostrą musztardą, następnie nakłada sałatę, plastry pomidora i cebuli. Następnie hamburgera, ketchup i drugą połówkę bułeczki.
Krok 4:
Jeśli pod koniec grillowania na połówkę bułeczki lub np. burgera położysz plaster żółtego sera to otrzymasz cheesburgera. Miłośnicy tłustego mięsa wkładają do mięsa w trakcie formowania burgera kawałek ziołowego masła.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<