X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Barszcz litewski

Składniki

  • 2 l wywaru
  • 500 ml zakwasu
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 marchew, kawałek selera, 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kilka łyżek oleju
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy, moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy. Gdy ostygną drobno siekamy. Buraki myjemy, czyścimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na grubej tarce. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w pół plasterki i słupki, podsmażamy na oleju, zalewamy wywarem i gotujemy z przyprawami na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane grzybki, buraki, wywar z grzybów i śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz osobno ugotowanymi ziemniakami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również