Przepis
Składniki
- 2 l wywaru
- 500 ml zakwasu
- 50 g suszonych grzybów
- 1 marchew, kawałek selera, 1 pietruszka
- 2 cebule
- kilka łyżek oleju
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby płuczemy, moczymy co najmniej 2 godziny i gotujemy. Gdy ostygną drobno siekamy. Buraki myjemy, czyścimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, po ostudzeniu ścieramy na grubej tarce. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w pół plasterki i słupki, podsmażamy na oleju, zalewamy wywarem i gotujemy z przyprawami na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane grzybki, buraki, wywar z grzybów i śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz osobno ugotowanymi ziemniakami.