Witajcie na moim blogu kulinarnym, gdzie dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na z pewnością najlepszy barszcz zabielany. To danie, które kojarzy się z tradycyjnym polskim smakiem i aromatem. W tym wpisie nie tylko znajdziecie krok po kroku, jak przygotować ten pyszny zupny klasyk, ale również dowiecie się o ciekawostkach związanych z historią barszczu. Gotowi na kulinarne przygody? Przejdźmy razem przez tajniki przyrządzenia wyjątkowego barszczu zabielanego! 🍲
Barszcz zabielany
Składniki:
- 2 l wywaru
- 500 g buraków
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 250 ml śmietany
- kilka suszonych grzybków
- koperek
- 2 łyżki mąki pszennej
- liść laurowy,
- ziele angielskie
- sól, cukier, pieprz do smaku
Barszcz zabielany
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby namocz w małej ilości wody, gdy zmiękną pokrój je w paski. Nie wylewaj wody z grzybów.
Krok 2:
Do gorącego wywaru wrzuć obrane, umyte i pokrojone w plastry buraki, zagotowuj. Następnie przygotowany barszcz przecedź, dodaj wodę z grzybów, grzyby, śmietanę wymieszaną z mąką, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj.
Krok 3:
Na koniec przed podaniem barszcz dopraw koperkiem, zakwasem i przyprawami, zagotowuj jeszcze raz i zestaw z ognia. Podaj z osobno ugotowanymi ziemniakami lub jajem na twardo.
Smacznego!!!
Barszcz zabielany
Podsumowując mam nadzieję, że zupa wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<