Przepis
Boże NarodzenieRyby
Paszteciki z łososiem i szpinakiem
Paszteciki z łososiem i szpinakiem to wspaniała przekąska na imprezę oraz dodatek do barszczu na wigilijnym stole. Przygotowanie jest bardzo proste i wystarczą w zasadzie trzy główne składniki. Super sprawą jest, że farsz można dowolnie modyfikować: dodać fety, suszone pomidory lub podsmażoną cebulkę. Świetne rozwiązanie na ostatnią chwilę, czy do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania.
Paszteciki z łososiem i szpinakiem odstaw do wystudzenia lub podawaj gorące.
Na koniec zostawiam —>TUTAJ<— inne przepisy, w których głównym bohaterem jest ryba.
Paszteciki z łososiem i szpinakiem z ciasta francuskiego
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 450 g mrożonego szpinaku np. liście
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki musztardy brzoskwiniowej, ja wybieram Roleskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta chilli
- 1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie łososia jest w zasadzie dowolne. Możesz go upiec, usmażyć lub ugotować, ja wybrałem tę trzecią opcję. W niedużym rondelku ugotowałem rybę w osolonym wrzątku, 15 minut na małym ogniu. Z pewnością możesz użyć innej ryby, która została z poprzedniego dnia np. z obiadu.Krok 2:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż dwie minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj mrożony szpinak, smaż kilka minut aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą i szczyptą chilli do smaku. Możesz również dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, która świetnie komponuje się ze szpinakiem.Krok 3:
Następnie wymieszaj rozdrobnionego łososia ze szpinakiem. Dodaj czosnek niedźwiedzi, nie jest to konieczny składniki, ale przyjemnie uzupełnia smak farszu. Dopraw solą i odrobiną chilli.Krok 4:
Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto francuskie, delikatnie je rozwałkuj. Podziel wzdłuż na dwie równe części. Brzegu każdego prostokąta posmaruj musztardą i nałóż wałeczek z farszu. Następnie zwiń w rulon.Krok 5:
Ważne aby ciasto okrywało cały farsz. Każdy rulon pokrój w 5 centymetrowe kawałki, a następnie każdy delikatnie ponacinaj.Krok 6:
Następnie paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Zapiekaj w 200°C przez około 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.Paszteciki z łososiem i szpinakiem odstaw do wystudzenia lub podawaj gorące.
Na koniec zostawiam —>TUTAJ<— inne przepisy, w których głównym bohaterem jest ryba.
Łatwe w przygotowaniu a bardzo smaczne, pożywne i efektowne paszteciki, które można zjeść samodzielnie jako przekąskę albo dodatek do barszczu. Smakuje nawet wybrednym dzieciom polecam od święta lub na co dzień