Paszteciki z łososiem i szpinakiem to wspaniała przekąska na imprezę oraz dodatek do barszczu na wigilijnym stole. Przygotowanie jest bardzo proste i wystarczą w zasadzie trzy główne składniki. Super sprawą jest, że farsz można dowolnie modyfikować: dodać fety, suszone pomidory lub podsmażoną cebulkę. Świetne rozwiązanie na ostatnią chwilę, czy do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania.
Paszteciki z łososiem i szpinakiem z ciasta francuskiego
Przygotowanie łososia jest w zasadzie dowolne. Możesz go upiec, usmażyć lub ugotować, ja wybrałem tę trzecią opcję. W niedużym rondelku ugotowałem rybę w osolonym wrzątku, 15 minut na małym ogniu. Z pewnością możesz użyć innej ryby, która została z poprzedniego dnia np. z obiadu.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż dwie minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj mrożony szpinak, smaż kilka minut aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą i szczyptą chilli do smaku. Możesz również dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, która świetnie komponuje się ze szpinakiem.
Krok 3:
Następnie wymieszaj rozdrobnionego łososia ze szpinakiem. Dodaj czosnek niedźwiedzi, nie jest to konieczny składniki, ale przyjemnie uzupełnia smak farszu. Dopraw solą i odrobiną chilli.
Krok 4:
Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto francuskie, delikatnie je rozwałkuj. Podziel wzdłuż na dwie równe części. Brzegu każdego prostokąta posmaruj musztardą i nałóż wałeczek z farszu. Następnie zwiń w rulon.
Krok 5:
Ważne aby ciasto okrywało cały farsz. Każdy rulon pokrój w 5 centymetrowe kawałki, a następnie każdy delikatnie ponacinaj.
Krok 6:
Następnie paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Zapiekaj w 200°C przez około 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.
Paszteciki z łososiem i szpinakiem odstaw do wystudzenia lub podawaj gorące.
Na koniec zostawiam—>TUTAJ<— inne przepisy, w których głównym bohaterem jest ryba.
Łatwe w przygotowaniu a bardzo smaczne, pożywne i efektowne paszteciki, które można zjeść samodzielnie jako przekąskę albo dodatek do barszczu. Smakuje nawet wybrednym dzieciom polecam od święta lub na co dzień
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Łatwe w przygotowaniu a bardzo smaczne, pożywne i efektowne paszteciki, które można zjeść samodzielnie jako przekąskę albo dodatek do barszczu. Smakuje nawet wybrednym dzieciom polecam od święta lub na co dzień