X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieKiełbasy i wędliny

Pasztet mięsny z przepisu Macieja Kuronia

Jak święta to musi być pasztet, ale nie taki ze sklepu, musi być pasztet domowy. Pasztet, który przygotowujemy w domu bez wątpienia smakuje o niebo lepiej. Zrobiony z różnego rodzaju mięs, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Dlatego co roku poświęcam chwilkę swojego czasu, aby przygotować go rodzinie. Pasztet mięsny, przepis poniżej:

Pasztet mięsny z przepisu Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 g tłustej wieprzowiny np. karczek
  • 300 g wołowiny
  • 300 g cielęciny
  • 200 g wątroby cielęcej lub np. drobiowej
  • 250 g słoniny 
  • 4 jajka
  • 200 g czerstwej bułki
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz
  • 100 g suszonych grzybów np. prawdziwków 
  • tarta bułka

Przygotowanie:

Krok 1:

Tłustą wieprzowinę pokrój na drobne kawałki. Jeżeli jest zbyt chuda dodaj trochę podgardla. Obsmaż na patelni, a gdy tłuszcz się wytopi dodaj pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodaj pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy.

Krok 2:

Grzyby namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieją odsącz je i odstaw.  Następnie wodą, w której moczyły się grzyby zalej czerstwą bułkę.

Krok 3:

Wszystkie te składniki przełóż do malaksera i miksuj 15 minut albo zmiel wszystko trzy razy przez maszynkę do mięsa. Dodaj jaja, dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 4:

Następnie formę do pieczenia pasztetu posmaruj tłuszczem, przyprósz tartą bułką. Na dnie ułóż plastry słoniny. Włóż przygotowaną masę pasztetową, wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możesz położyć paseczki słoniny w kratkę.

Krok 5:

Formę z pasztetem włóż do większego naczynia z wodą i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni na 1,5 godziny. Pasztet najlepiej smakuje po 2 dniach.

Po więcej przepisów na mięsne potrawy zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również