Przepis
Ciasta i ciastkaWalentynki
Tiramisu z malinami
Składniki
- 500 g sera mascarpone
- 7 żółtek
- ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
- 150 g cukru
- filiżanka dobrej i bardzo mocnej kawy
- 80-100 ml likieru amaretto
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
Kawę zaparz i odstaw do wystudzenia. Następnie kawę wymieszaj z likierem tak by likier był dobrze wyczuwalny. Źółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, białą masę. Ser mascarpone zmiksuj dokładnie w oddzielnej misce a następnie dodaj żółtka i całość miksuj na niskich obrotach aż may się połączą. Biszkopty szybko maczaj w kawie, by nasiąkły, ale nie z bardzo i wykładaj je na dnie foremki. Na biszkopty nakładaj warstwę masy a na nią ponownie warstwę biszkoptów i zakończ warstwą masy. Całość posyp kakao i schładzaj kilka godzin w lodówce. Tiramisu możesz także przygotować w pucharkach, wtedy zmniejszy się ilość biszkoptów, kawy i likieru. Tiramisu możesz również zamrozić. Lody tiramisu są przepyszne.