Placki i naleśnikiPotrawy wegetariańskie
Placki warzywne z cebulą dymką
Placki warzywne z cebulą dymką to bardzo proste danie z sezonowych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, tarka, miska i patelnia. Usmażone na złoto bez wątpienia mogą stanowić danie główne, lekką przekąskę lub dodatek, na przykład do gulaszu. Idealnie komponować się będą również z łososiem wędzonym na zimno i kapką jogurtu.
Placki warzywne z cebulą dymką
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól, szczypta chili
- olej do smażenia np. rzepakowy
- sos do steków i burgerów, ja wybieram Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Umyte warzywa zetrzyj na jarzynowej tarce, następnie lekko posól odstaw na 15 minut, aż puszczą soki. Następnie przełóż na sitko lub do czystej ściereczki i odciśnij z nadmiaru płynu.
Krok 2:
Osuszone warzywa przełóż do miski, następnie dodaj jajka, mąkę pszenną, posiekaną zieloną dymkę, sól oraz chili.
Krok 3:
Składniki wymieszaj do połączenia w jednolite ciasto. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Placki smaż partiami po 3-4 sztuki, 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemno złotego koloru. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki warzywne możesz podawać jako dodatek do głównego dania lub samodzielne danie z aromatycznym sosem steków i burgerów.
Lubisz placki??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej arcyciekawych inspiracji.\
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.