X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiPotrawy wegetariańskie

Placki warzywne z cebulą dymką

Placki warzywne z cebulą dymką to bardzo proste danie z sezonowych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, tarka, miska i patelnia. Usmażone na złoto bez wątpienia mogą stanowić danie główne, lekką przekąskę lub dodatek, na przykład do gulaszu. Idealnie komponować się będą również z łososiem wędzonym na zimno i kapką jogurtu.

Placki warzywne z cebulą dymką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Umyte warzywa zetrzyj na jarzynowej tarce, następnie lekko posól odstaw na 15 minut, aż puszczą soki. Następnie przełóż na sitko lub do czystej ściereczki i odciśnij z nadmiaru płynu.

Krok 2:

Osuszone warzywa przełóż do miski, następnie dodaj jajka, mąkę pszenną, posiekaną zieloną dymkę, sól oraz chili.

Krok 3:

Składniki wymieszaj do połączenia w jednolite ciasto. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Placki smaż partiami po 3-4 sztuki, 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemno złotego koloru. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placki warzywne możesz podawać jako dodatek do głównego dania lub samodzielne danie z  aromatycznym sosem steków i burgerów.

Lubisz placki??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej arcyciekawych inspiracji.\
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również