X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiPotrawy wegetariańskie

Placki warzywne z cebulą dymką

Placki warzywne z cebulą dymką to bardzo proste danie z sezonowych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, tarka, miska i patelnia. Usmażone na złoto mogą stanowić danie główne, lekką przekąskę lub dodatek, na przykład do gulaszu.

Placki warzywne z cebulą dymką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Umyte warzywa zetrzyj na jarzynowej tarce, lekko posól odstaw na 15 minut, aż puszczą soki. Następnie przełóż na sitko lub do czystej ściereczki i odciśnij z nadmiaru płynu.

Krok 2:

Osuszone warzywa przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę pszenną, posiekaną zieloną dymkę, sól oraz chilli.

Krok 3:

Składniki wymieszaj do połączenia w jednolite ciasto. Jeżeli konsystencja będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Placki smaż partiami po 3-4 sztuki, 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemno złotego koloru. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placki warzywne możesz podawać jako dodatek do głównego dania lub samodzielne danie z  aromatycznym sosem steków i burgerów.

Lubisz placki??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej arcyciekawych inspiracji.\

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również