X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Rolada a’la śląska

Składniki

  • 4 plastry szynki wieprzowej każdy po 130 g
  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego
  • 3 ogórki kiszone (250g)
  • 1 duża marchewka (200g)
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml wywaru drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Każdy plaster szynki dokładnie rozklep za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj musztardą i nałóż plasterek marchewki, boczku i ogórka. Ja daję 2 plasterki ogórka bo lubię kwaśniejszy smak. Jeżeli warstwy dochodzą do końca roladki to nie trzeba jej zawijać na zakładkę. Zwinięte roladki spinamy wykałaczką i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy roladki z każdej strony na złoty kolor. Kiedy pory mięsa zamkną się wlewamy wywar i wkładamy ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli zostały nam jakieś składniki, możemy je pokroić w małe paski i dodać do sosu. Mięso dusimy około 60 minut. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również