Przepis
Składniki
- 500 g ugotowanego makaronu (muszelki, wstążki)
- 500 g pieczarek, 2 cebule
- 50 ml balsamu vinegret lub 50 ml sosu sojowego
- 50 ml octu winnego, 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml oleju, sól, pieprz
- szczypiorek, dymka, koperek, świeża bazylia i melisa – do dekoracji
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dolewamy wino. Kiedy się zagotuje, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Całość podgrzewamy 2-3 minuty na mocnym ogniu, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy balsam lub sos sojowy i ocet winny. Mieszamy i marynujemy 2-3 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Pół godziny przed podaniem posypujemy ziołami i jeszcze kilka razy mieszamy.