Przepis
Grzyby
Kurki w sosie serowym
Składniki
- 800 g świeżych kurek
- 150 g wędzonki lub wędzonego boczku
- 150 g tartego, żółtego sera
- 200 ml śmietany 30 %
- 1-2 cebule
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 30 ml oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy najpierw wędzonkę, a gdy się wytopi cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia, wtedy dorzucamy grzyby i ciągle mieszając smażymy razem przez 7-8 minut. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. W małym rondelku topimy masło, dorzucamy do niego ser, dolewamy lekko ubitą śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos zrobi się gęsty. Wtedy dolewamy go do kurek i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.