Zupy
Bulion rybny z makreli
Lubicie zupę rybną? A może na Waszym świątecznym stole pojawia się właśnie zupa rybna? Ja bardzo lubię, co prawda u nas na stole wigilijnym króluję przede wszystkim barszcz, ale co jakiś czas robimy dwie zupy, do wyboru. Wtedy bez wątpienia pojawia się zupa rybna. W tym roku pierwszy raz zrobiłem bulion na makreli. Strzał w dziesiątkę! Pyszny, aromatyczny, idealny! Koniecznie musicie spróbować!!! Nie zapomnijcie dać znać, czy Wam smakował? Przeczucie mam, że będziecie zachwyceni.
Bulion rybny z makreli
Składniki:
- 2 makrele całe, patroszone
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 pomidor
- zielona część pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 6 suszonych grzybów np. podgrzybków
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu np. czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 l wody
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze do dużego garnka nalej 2,5 litry wody.
Krok 2:
Po drugie makrele pozbawioną skrzeli pokrój na 5 cm kawałki. Następnie rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody.
Krok 3:
Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Krok 4:
Na koniec pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.
Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebooka i Instagram.