X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Bulion rybny z makreli

Lubicie zupę rybną? A może na Waszym świątecznym stole pojawia się właśnie zupa rybna? Ja bardzo lubię, co prawda u nas na stole wigilijnym króluję przede wszystkim barszcz, ale co jakiś czas robimy dwie zupy, do wyboru. Wtedy bez wątpienia pojawia się zupa rybna. W tym roku pierwszy raz zrobiłem bulion na makreli. Strzał w dziesiątkę! Pyszny, aromatyczny, idealny! Koniecznie musicie spróbować!!! Nie zapomnijcie dać znać, czy Wam smakował? Przeczucie mam, że będziecie zachwyceni.

Bulion rybny z makreli

Składniki:

  • 2 makrele całe, patroszone
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 pomidor
  • zielona część pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 6 suszonych grzybów np. podgrzybków
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu np. czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 l wody

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze do dużego garnka nalej 2,5 litry wody.

Krok 2:

Po drugie makrele pozbawioną skrzeli pokrój na 5 cm kawałki. Następnie rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody.

Krok 3:

Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Krok 4:

Na koniec pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebooka i Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również