Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Carpaccio z buraka
Szybka i pyszna przekąska. Gdy wracamy z pracy, często jesteśmy bardzo głodni, wchodzimy do domu i łapiemy pierwsze jedzenie jakie nam wpadnie w oko. To ja przychodzę z pysznym ratunkiem. Ugotujcie buraki dzień wcześniej, a jak wrócicie do domu następnego dnia to do zrobienia zostanie Wam tylko kilka szybkich i prostych rzeczy i będziecie mogli zajadać się carpaccio z buraka. Czy to nie jest świetny pomył? Pysznie, szybko i zdrowo.
Carpaccio z buraka
Składniki na 2 średnie talerze:
- 4 średnie buraki ćwikłowe – 500 g
- 2 garście rukoli – 50 g
- mała garść ulubionych orzechów np. nerkowca – 30 g
- pół kostki sera feta – około 80 g
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego lub np. kremu balsamicznego
- głęboki olej do smażenia np. rzepakowy
- świeżo mielony pieprz oraz sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Buraki zalej wodą aż zakryją całkowicie warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw buraki w wodzie do całkowitego ostudzenia.
Krok 2:
Chłodne buraki obierz ze skóry, odetnij twarde końcówki. Następnie pokrój na krajalnicy w możliwie jak najcieńsze plastry, możesz to zrobić również nożem, ale staraj sie kroić cienkie plastry.
Krok 3:
Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Rukolę wrzucaj na rozgrzany olej po pół garści, smaż przez 5-8 sekund. Następnie wyłów łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Krok 4:
Na okrągłym talerzu ułóż „rozetę” z plastrów buraków. Udekoruj chipsami z rukoli, pokruszonym serem feta i orzechami. Na koniec przed samym podaniem skrop oliwą, octem balsamicznymi dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli szukasz potraw wegetariańskich, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebooka i Instagram.
Dobry wieczór,
czy buraki, w trakcie gotowania, należy posolić i ewentualnie posłodzić?
Nie, nie trzeba przyprawiać, zrób jak w przepisie.