X

Czego szukasz?

Przepis

Szybka i pyszna przekąska. Gdy wracamy z pracy, często jesteśmy bardzo głodni, wchodzimy do domu i łapiemy pierwsze jedzenie jakie nam wpadnie w oko. To ja przychodzę z pysznym ratunkiem. Ugotujcie buraki dzień wcześniej, a jak wrócicie do domu następnego dnia to do zrobienia zostanie Wam tylko kilka szybkich i prostych rzeczy i będziecie mogli zajadać się carpaccio z buraka. Czy to nie jest świetny pomył? Pysznie, szybko i zdrowo. 

Carpaccio z buraka

Składniki na 2 średnie talerze:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe – 500 g
  • 2 garście rukoli – 50 g
  • mała garść ulubionych orzechów np. nerkowca – 30 g
  • pół kostki sera feta – około 80 g
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub np. kremu balsamicznego
  • głęboki olej do smażenia np. rzepakowy
  • świeżo mielony pieprz oraz sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Buraki zalej wodą aż zakryją całkowicie warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw buraki w wodzie do całkowitego ostudzenia.

Krok 2:

Chłodne buraki obierz ze skóry, odetnij twarde końcówki. Następnie pokrój na krajalnicy w możliwie jak najcieńsze plastry, możesz to zrobić również nożem, ale staraj sie kroić cienkie plastry. 

Krok 3:

Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Rukolę wrzucaj na rozgrzany olej po pół garści, smaż przez 5-8 sekund. Następnie wyłów łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Krok 4:

Na okrągłym talerzu ułóż „rozetę” z plastrów buraków. Udekoruj chipsami z rukoli, pokruszonym serem feta i orzechami. Na koniec przed samym podaniem skrop oliwą, octem balsamicznymi dopraw solą i pieprzem.

Jeżeli szukasz potraw wegetariańskich, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebooka i Instagram

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dobry wieczór,
    czy buraki, w trakcie gotowania, należy posolić i ewentualnie posłodzić?

Sprawdź również